La plata

La plata o l’argent, es coneix des de temps remots. És un metall blanc i brillant,  molt tou, dúctil i mal·leable. La plata és usada principalment, per la seva bellesa en la fabricació de joieria i plateria. L’Argent fou considerat durant molt temps el segon metall preciós, només per darrere de l’or. Altres usos de plata els trobem a la medicina, encunyació de monedes i electrònica entre d’altres.

A continuació una mica d’informació practica sobre la plata:

 

Per què trobem la plata marcada amb un 925?

Els artesans de la plata  tradicionalment realitzen les peces  usant un aliatge de plata amb una riquesa del 92,5% i  un  7,5% de coure. És a dir, 925 mil·lèsimes de plata i 75 mil·lèsimes de coure. Per això les peces de plata van contrastades amb un 925, i la plata de 925 és la que en diem plata de llei i és  la considerada oficial i idònia per a la fabricació de joies. Ja que d’una altra  manera la plata seria massa tova per la fabricació de joies.
Mà femenina amb ungles manicures en color nude, portant diversos anells de plata amb diamants, sostenint un bolso negre de cuir matelassé.
Anell de plata amb disseny minimalista de múltiples bandes entrellaçades.

Per què la plata por porta rodi?

El rodi és un metall de color blanc argentat amb unes característiques de duresa elevada i  resistència  a l’oxidació. Per això en joieria, tal com fem amb les joies d’or blanc, algunes peces importants de plata, ja sigui un penjoll, un anell o una cadena del coll, es galvanitzen amb una capa de rodi i així evitem l’oxidació de la plata i que perdin la seva lluentor.

Com sabem si una peça és de plata?

El més fàcil és buscar el contrast de 925. Normalment les peces comercialitzades a les joieries porten el 925 en algun lloc discret de la peça i moltes també la marca pròpia del fabricant. En una cadena o braçalet mireu primer al costat de la tanca. En un anell mireu al seu interior. En peces molt petites, com pot ser en unes arracades, pot passar que no vinguin marcades per falta d’espai i això no vol dir que no siguin de plata, per tant haurem de tenir en compte també altres factors.

Una altra manera curiosa però efectiva de saber si una peça, ja sigui un braçalet, un penjoll de plata o qualsevol altre, que tenim és de plata o no, és olorar-la. La plata no fa olor i per tant una peça realitzada amb plata de llei, mai despendrà una olor a coure o d’un altre metall.

Va bé saber que la plata de 925 es debilita amb el pas del temps, perd la seva brillantor i es pot enfosquir fàcilment si prèviament no s’ha fet un tractament per evitat l´oxidació. Per tant una peça usada o antiga no podrà ser especialment lluent si és plata de 925 sense tractar. Cal tenir en compte però que moltes de les peces que es venen actualment en les joieries, els artesans les  protegeixen amb rodi de manera que conserven durant molt més de temps la seva lluentor. Aquests tipus de peça gaire bé segur que anirà contrastada i podrem verificar la seva autentificació  mirant si porta el número 925.

Mà sostenint un collaret amb un penjoll semicircular de metall sobre un fons desenfocat de llums urbanes.

Algunes curiositats

Associada amb la Lluna

Així com amb la mar i diverses deesses lunars, el metall era anomenat pels alquimistes“luna”, i un dels símbols usats per a representar la plata, era una lluna creixent, amb la part oberta cap a l’esquerra. 

Propietats curatives: 

Segons la medicina tradicional de l’Índia, la plata té propietats fredes. És útil en processos de febre, acidesa i per desinflamar els intestins, cor, fetge i melsa. Per poder disposar de les propietats d’aquest metall podrem fer aigua de plata. Per fer-la posarem a bullir un peça de plata (sense pedres) en mig litre d’aigua i li tindrem fins que l’ aigua es redueixi  a la meitat. En podrem prendre de 2 a 3 cullerades al dia. Font: llibre  Vasant Lad “ La ciencia de Curarse a uno mismo”.